Civil Impact - Blog

CHECK-IN 2 THE FUTURE GYORSJELENTÉS

Legújabb projektünk, a Check-in 2 the future program célja segíteni a Z generáció tagjait a sikeres munkaerőpiaci beilleszkedésben, közelíteni egymáshoz a munkáltatók és a fiatal munkavállalók egymással szemben támasztott elvárásait.

Vállalatok, fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek számos alkalommal azzal a problémával szembesülnek, hogy a munkába álló fiatalok gyakran nem tudnak beilleszkedni a vállalati/szervezeti működésbe, motivációjukat hamar elvesztik, így rövid időn belül munkahelyet váltanak. Check-in 2 the future című projektünk célja, hogy erre a problémára megoldást keressen a témában érintettek széleskörű bevonásával. Éppen ezért projektünk célcsoportja többrétű, egyrészt olyan fiatalokat tervezünk bevonni, akik pályakezdők, vagy éppen készülnek a munkába állásra, másrészt a munkáltatói oldalról vállalatok, civil szervezetek és állami intézmények/foglalkoztatók képviselői, valamint HR osztályon dolgozó szakemberek.

A program első lépcsőfoka egy kutatás lebonyolítása, amelynek egyik részfolyamatában Z generációs fiatalokat vontunk be fókuszcsoportos vizsgálatba. Az interjúkból kirajzolódik öt általánosan jelenlévő hatóerő, melyek egymás mellett és egymásra gyakorolt hatása a munkáltatói oldalt és a munkavállalói oldalt is meghatározza. Ezek a hatóerők:

  • A Z generáció digitális tudásának beágyazódása.
  • A digitális nemzedék alacsony létszámának köszönhetően a munkaerőpiac radikális átalakuláson megy át: a munkaerő kereslet jelentősen megnő, míg a kínálat nagymértékben csökken, ami a munkáltatók közötti verseny fokozódásához vezet.
  • A pályakezdő „sikerutak” döntő többségében gyakornoki pozíció vagy diákmunka is jelen van.
  • Az anyagi és karrierút kapcsán kialakult „türelmetlenség” jellemző.
  • A Covid óta átalakult munkarend, a távmunka és a rugalmas munkaidővel kapcsolatos elvárások.

A kutatás teljes anyaga hamarosan elérhető lesz, jelenleg egy gyorsjelentés készült el, amelynek eredményeit itt kivonatoljuk.

A kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata kétségkívül az, hogy a fiatal pályakezdők első munkahelyi elhelyezkedései kapcsán pozitív tapasztalatokra tettek szert, körülbelül 2/3-uk számolt be arról, hogy inkább könnyen, vagy nagyon könnyen találtak állást. Ez egy szembetűnő generációs megélés a korábbi generációk első munkahely megtalálásával kapcsolatos élmények tekintetében.

Amennyiben most munkát keresne, milyen szempontok élveznének prioritást? 1-től 10-es skálán

ÁtlagMedian
Fizetés3,132
Szakmai fejlődés / tanulás4,54
Képességeimnek megfelelő hasznos munka4,54
Stabil munkahely4,634
Gyors karrierút lehetősége5,535
A közvetlen vezető személyisége5,566
Legalább heti két nap home office5,615
Modern iroda6,567
A vállalat közéleti szerepvállalása7,318
Magánnyugdíj hozzájárulás7,559

A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy nagyon különböző egyéni preferenciák mentén mérlegelnek, ugyanakkor a Fizetés az abszolút kiemelkedő, ezt követően a Szakmai fejlődés és tanulás, valamint a Saját képességeknek megfelelő hasznos munka érte el a legkedvezőbb megítélést. Míg a munkakörnyezet, home office vagy épp a vállalat közéleti szerepvállalása, vagy az olyan hosszútávú célok, mint a Magánnyugdíj hozzájárulás kevésbé vonzó a fiatalok számára.

A már munkát talált pályakezdőknek a következő kérdéseket tettük fel.

Kérem jellemezze, az alábbi szempontok mennyire voltak fontosak Önnek az első munkahely választásnál? (az 1-es egyáltalán nem, az 5-ös a teljes mértékben)

Átlag
Rugalmasság munkaidővel kapcsolatban4,3
A tanulás, fejlődés lehetősége4,27
Jó céges hangulat4,23
A szakmaiság és a szakmai előrelépés lehetősége4,21
Anyagi biztonság – megfelelő fizetési ajánlat4,08
Anyagi biztonság – a cég pénzügyileg stabil legyen3,8
Rugalmasság munkavégzés helyével kapcsolatban (pl. home office)3,79
A vállalat filozófiája – társadalmi szerepvállalása3,01
A vállalat ismert brand/ nagyvállalat legyen2,66

Arra a kérdésre, hogy Ön számára milyen az ideális home office arány egy héten, a már elhelyezkedett válaszadók 35-36%-a kettő, illetve a három napot jelölte meg.

Abban a tekintetben pedig, hogy a már elhelyezkedett Z generációs munkavállalók, hogyan élték meg a munkába állás kezdeti időszakát elmondható, hogy 56%-uk azt érezte, hogy szakmai munkát kapott, már az elején, ugyanakkor még minden negyedik válaszadó inkább nem, vagy egyáltalán nem érezte, hogy a munka, amit végez szakmai tartalommal bírna.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Legújabbak

Hírlevél

Civil Impact - Blog

Kapcsolódó cikkek

Fiatalok vállalatlátogatáson

Hogyan kezeljük a Z generációt a munkahelyeken?

Hogyan lehet hatékonyan együttműködni a Z generációval? Milyen elvárásokat támasztanak a fiatal munkavállalók, és hogyan lehet ezeket integrálni a vállalat kultúrájába? Képzés, innováció, munka-magánélet egyensúlya és nyílt kommunikáció – mindez kulcsfontosságú a sikeres együttműködéshez.

Tovább olvasom »