Civil Üzleti Iskola Óbuda-Békásmegyeren

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kezdeményezésére indítottuk útjára a Civil Üzleti Iskolát a III. kerületben. A hazánkban egyedülálló programsorozat célja a helyben (is) működő vállalatok és a kerületben tevékenykedő civil szervezetek közötti partnerség élénkítése.

A „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elv alapján hívtuk életre a Civil Üzleti Iskolát Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szakmai partnereként. A program célja, hogy összehangolja a kerületben működő nonprofit, piaci és önkormányzati szereplőket. Egyúttal segítse abban a civil szervezeteket, hogy saját kompetenciáikat felhasználva jól, hatékonyan és üzleti alapon tudjanak segíteni az Önkormányzatnak és a vállalatoknak fenntarthatósági feladataik megvalósításában. Hiszen a 21. század civil szervezete nem csak támogatásokból, pályázati lehetőségekből tudja fenntartani magát, finanszírozni működését, hanem olyan szolgáltatási portfólióból is, mely segíti az üzleti gondolkodás és egy üzleti „láb” kiépítését, kialakítását is.

A Civil Üzleti Iskola egy hat alkalmas profilképzés volt, mely során a civil szervezetek a vállalatokkal, intézményekkel való együttműködési lehetőségekbe kaptak gyakorlati betekintést, továbbá óbudai és néhány budapesti székhelyű vállalat civil szervezetek iránt nyitott képviselői tartottak előadásokat. A résztvevő civil szervezetek feladata volt, hogy a képzés időszaka alatt kidolgozzanak egy olyan szolgáltatást, mely helyi, óbudai problémára ad választ/annak megoldásával kapcsolatos és/vagy segítséget jelent a programba bevont vállalatok számára feladataik megoldásában.

Az egyes képzési alkalmak forgatókönyvét a Civil Impact dolgozta ki, mi kerestük fel és vontuk be az óbudai székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalatokat, és a civil szervezeteket. A vállalati résztvevők között volt az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a BioTechUSA, a Canon Hungaria, a dm Kft., az Erste Bank Zrt., a Graphisoft Park, a Hilti Hungária Kft., a Market Zrt., a Mavír Zrt., a Microsoft Magyarország, az MVM Zrt., a Praktiker, a PwC Magyarország és a Számlázz.hu. A képzés során az önkormányzat és a vállalatok saját tudásukat, jó gyakorlataikat osztották meg a résztvevő civil szervezetekkel, illetve az egyes képzési napok helyszíneit is biztosították. A képzési alkalmakon voltak előadások (pl. Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági Stratégiájáról, egyes vállalatok társadalmi felelősségvállalás programjairól), kerekasztal beszélgetések, workshopok (world café), de a programnak fontos eleme volt a kötetlen ismerkedés, közös gondolkodás is, hiszen ezek az alkalmak lehetőséget biztosítottak a civil szervezeteknek, hogy egymást és a kerületben működő vállalatokat is megismerjék. A tudásátadás részeként felkészítettük a civil szervezeteket azokra a feladatokra és gondolkodásmód elsajátítására, ami révén képessé válnak saját szolgáltatásaik fejlesztésére és értékesítésére.

A programba 15 vállalat és 22 civil szervezet kapcsolódott be, és végül 13 civil üzleti szolgáltatás született meg, amelyekből összeállítottuk Óbuda-Békásmegyer első Civil Szolgáltatási Portfólióját. A résztvevő civilek, vállalatok és az önkormányzat is egyöntetűen nagyon hasznosnak és innovatívnak tartották a programot, melynek folytatásáról már döntött is Óbuda-Békásmegyer vezetése.

Megbízó:
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat
Az esemény megnevezése:
Civil Üzleti Iskola
Létszám:
50
Hatókör:
Budapest III. kerülete
Cél:
partnerség kialakítása, civil szerveztek fejlesztése

Megosztás: